Terase, balkoni i dvorišta

Izgradnja balkona i terasa nije nauka, ali kao i kod ostalih stvari, najbitniji su detalji.
S obzirom na izloženost elementima, završni proizvod mora biti u skladu s najvišim strukturnim i fizičkim zahtevima. Bilo koja greška u planiranju ili kod izrade može imati direktne posledice ili rezultirati strukturnim oštećenjem. Prvi korak u planiranju mora biti pregled tipa konstrukcije, a drugo pitanje koje materijale koristiti. Ceresit podupire planiranje i izvršenje savršenim proizvodima: naši sistemi pokrivaju široki raspon proizvoda otpornih na mraz, vlagu i promene u visokim temperaturama - od proizvoda za pripremu podloge i hidroizolaciju do lepkova za polaganje keramičkih pločica i masa za fugovanje.

Korak po korak

Korak 1
Priprema podloge

Pre donošenja bilo kojih odluka u vezi hidroizolacije i obloga, potrebno je testirati i proceniti podlogu i stanje. Voda mora biti u tečnom stanju - stoga je nužno dizajnirati dugotrajni efektivni i sistem odvoda. Balkoni i terase moraju biti planirani s minimalnim nagibom od 2%.

Korak 2
Hidroizolacija

Kako bi sačuvali vrednost i izbegli strukturna oštećenja, dizajn terase i hidroizolacija moraju biti savršeno usklađeni. Smernice za planiranje i izvršenje potrebne hidroizolacije za terase, balkone i dvorišta definisane su lokalnim i EU odredbama i standardima.
Ceresit nudi detaljne informacije u brošurama za polaganje pločica za balkone i terase.

Korak 3
Postavljanje keramičkih pločica

Keramičke pločice i pločice od prirodnog kamena izvrsne su za prekrivanje podova balkona i terasa. Ukoliko su pravilno položene, nude dugi vek trajanja. Za spoljašnje površine, pločice moraju imati 100%-tnu pokrivenost lepka. Ukoliko pločice i ploče nisu u potpunosti utisnute u lepak, formiraće se pore u kojima će se akumulirati voda. Vlaga zarobljena u lepku dovešće do raznih problema, od iscvetavanja na spojevima do štete mrazom i nastaće raslojavanje pločica. Ceresit nudi pouzdana rešenja za polaganje pločica za upotrebu na balkonima i terasama.